Rozległy zawał serca

rozlegly-zawal-serca_wiem_o_zdrowiu

Forum -> jak odróżnić ?

Tytuł:jak odróżnić ?
Autor:Karolina
5.8.2010, 11:03
Mam pytanie. Jak odróżnic zawał od zwyczajnej arytmii serca czy kołatania? Z tego co wiem to bardzo podobne sprawy.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej lata: szybowiec czy kowadło?

rozlegly-zawal-serca_ciekawostki

Ciekawostki

Bajpasy

Operacja pomstowania tętnic wieńcowych za pomocą bajpasów jest operacją serca. Bajpasy wykorzystuje się w celu obejścia zatkanej tętnicy, przez co krew może płynąć do mięśnia sercowego w taki sposób jak powinna.

Czy wiesz, że...

Ciśnienie krwi

U osoby zdrowej ciśnienie krwi jest regulowane przez mózg i jest uzależnione od zapotrzebowania tkanek na tlen. W czasie snu ciśnienie ulega znacznemu obniżeniu, a np. podczas wysiłku fizycznego i tuz po nim, oraz w sytuacjach stresowych ciśnienie ulega znacznemu podwyższeniu.

Polecamy

Choroba wieńcowa
W pewnym uproszczeniu można wskazać, że choroba wieńcowa w sposób szczególnie częsty występuje u osób chorych na miażdżycę, u których w naczyniach wieńcowych odkładane są tak zwane blaszki miażdżycowe ograniczające dopływ krwi do mięśnia sercowego.

Pyralgina to lek stosowany w leczeniu bólów różnego pochodzenia o dużym nasileniu, jak również gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w obrębie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Producentem leku Pyralgina jest Polpharma S.A. Jedna tabletka Pyralginy zwiera 500 mg substancji czynnej o nazwie metamizol.