Rozległy zawał serca

rozlegly-zawal-serca_wiem_o_zdrowiu

Forum -> po zawale

Tytuł:po zawale
Autor:janusz
14.3.2011, 09:12
Witam Jestem po rozległym zawale serca, miałem reanimacje i bolą mnie bardzo żebra czy leki przeciwbólowe mi nie zaszkodzą?

Autor:jurek
14.3.2011, 13:20
a miałeś robione prześwietlenie klatki piersiowej może miałeś złamane żebra??

Autor:janusz
15.3.2011, 12:53
tak miałem robione rtg klatki piersiowej i wyszło, że mam stłuczone żebra zapobiegawczo biorę pyralginę bo ona mi pomaga ale nie jestem pewien czy mogę ją brać??

Autor:marek
18.3.2011, 08:58
Pyralgina raczej nie powinna Ci zaszkodzić. Jednak jeśli masz jakieś wątpliwości, to porozmawiaj na ten temat z lekarzem.

Autor:jan
21.3.2011, 08:15
ja też nie miałem problemów żadnych zdrowotnych jak po zawale brałem pyralginę również mogę polecić

Autor:bogusia
21.3.2011, 11:39
ja też mogłam brać pyralginę ale jeżeli ktoś ma jakieś obawy to niech skonsultuje je z lekarzem wtedy będzie wszystko jasne

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

rozlegly-zawal-serca_ciekawostki

Ciekawostki

Bajpasy

Operacja pomstowania tętnic wieńcowych za pomocą bajpasów jest operacją serca. Bajpasy wykorzystuje się w celu obejścia zatkanej tętnicy, przez co krew może płynąć do mięśnia sercowego w taki sposób jak powinna.

Czy wiesz, że...

Ciśnienie krwi

U osoby zdrowej ciśnienie krwi jest regulowane przez mózg i jest uzależnione od zapotrzebowania tkanek na tlen. W czasie snu ciśnienie ulega znacznemu obniżeniu, a np. podczas wysiłku fizycznego i tuz po nim, oraz w sytuacjach stresowych ciśnienie ulega znacznemu podwyższeniu.

Polecamy

Choroba wieńcowa
W pewnym uproszczeniu można wskazać, że choroba wieńcowa w sposób szczególnie częsty występuje u osób chorych na miażdżycę, u których w naczyniach wieńcowych odkładane są tak zwane blaszki miażdżycowe ograniczające dopływ krwi do mięśnia sercowego.

Archiwum

Pyralgina to lek stosowany w leczeniu bólów różnego pochodzenia o dużym nasileniu, jak również gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w obrębie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Producentem leku Pyralgina jest Polpharma S.A. Jedna tabletka Pyralginy zwiera 500 mg substancji czynnej o nazwie metamizol.